Ναυπηγεία Ελευσίνας: Σε αναμονή για δεσμευτική πρόταση η KPMG

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Σε αναμονή για δεσμευτική πρόταση η KPMG

Την υποβολή δεσμευτικής πρότασης από πλευράς των εταιρειών Inter – M Traders και Sogem Holdings για τα ναυπηγεία Ελευσίνας αναμένει πλέον η KPMG. Η KPMG, η οποία έχει αναλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία, προκειμένου να βρεθεί νέος επενδυτής για τα ναυπηγεία Ελευσίνας, πήρε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», το πράσινο φως από την πιστώτρια των ναυπηγείων τράπεζα για την κεφαλαιακή επάρκεια της κοινοπραξίας. Είχε προηγηθεί η επιστολή του λογιστικού γραφείου CBS Global Accounting, από την Κύπρο, προς την KPMG, που βεβαιώνει ότι οι δύο εταιρείες διαθέτουν κεφάλαια ύψους 90 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή περιλαμβάνουν και στην πρότασή τους για τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Εφόσον κατατεθεί δεσμευτική προσφορά και συμφωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι πιστωτές (Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, υπουργείο Άμυνας, τράπεζα και άλλοι), και αφού έχει δεχθεί και τη διαδικασία ο σημερινός μέτοχος των ναυπηγείων Νίκος Ταβουλάρης, θα κατατεθεί πρόταση στο πρωτοδικείο, προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο βιωσιμότητας της εταιρείας και να αναλάβει τα ηνία ο νέος επενδυτής.
13 όροι

Το δεύτερο μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας φέρεται να έχει συνολικές οφειλές περίπου 250 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τόσο το ελληνικό Δημόσιο όσο και η πιστώτρια τράπεζα έχουν αποφασίσει να ζητήσουν 120 εκατ. ευρώ (σε δόσεις) από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή. Ζητούν επίσης, και προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα, να κατατεθεί ένα βιώσιμο σχέδιο λειτουργίας των ναυπηγείων για την επόμενη ημέρα.

Από την πλευρά τους οι δύο εταιρείες της κοινοπραξίας, οι οποίες έχουν έδρα την Κύπρο, έχουν θέσει στην πρώτη μη δεσμευτική πρότασή τους μια σειρά 13 όρων. Την πρόταση έχει καταθέσει η Inter – M Traders, που εδρεύει στην Κύπρο, ενώ έχει γραφεία και στη Νέα Υόρκη και η οποία θα έχει ποσοστό 70% στο σχήμα διάσωσης των ναυπηγείων, και η Sogem Holdings με ποσοστό 30%.

Οι δύο εταιρείες προτείνουν να καταβάλουν 90 εκατ. ευρώ, όση είναι και η επιχειρησιακή αξία της εταιρείας, όπως έχουν εκτιμήσει, σε δόσεις, με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα καταβολής, το οποίο θα αναπτυχθεί κατά την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς και με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης και την τελική δεσμευτική προσφορά.

Στην πρότασή τους μεταξύ άλλων ζητούν η επιχείρηση να είναι πλήρως καθαρή από βάρη και υποθήκες, εξασφαλίσεις για σειρά ναυπηγήσεων και επισκευών πολεμικών πλοίων, και πρόγραμμα εθελουσίας με βάση τις ανάγκες του αγοραστή.

Ο αγοραστής, σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η συμφωνία, μετά την υπογραφή μεταβιβαστικής πράξης και σε διάστημα δύο ετών, θα επενδύσει ποσό τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ προκειμένου να καταστήσει απόλυτα λειτουργικές όλες τις εγκαταστάσεις και να εξοπλίσει το ναυπηγείο με σύγχρονη δεξαμενή, που μαζί με τις υπάρχουσες θα επιτρέψει να υποδέχεται πλοία όλων των κατηγοριών.

Οι εργαζόμενοι
Την ίδια στιγμή πάντως οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Ελευσίνας εκφράζουν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση που έχει λάβει η διαδικασία.

Τις προηγούμενες εβδομάδες τέθηκαν εν αμφιβόλω τόσο η συνέχιση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης όσο και τα ένσημά τους. Η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες δεσμεύτηκε να λύσει νομοθετικά και τα δύο ζητήματα.
Επίσης σε συνάντηση που είχαν πρόσφατα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, τους επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Ο Ν. Ταβουλάρης
Εν τω μεταξύ και ο πρόεδρος των ναυπηγείων Ελευσίνας Νίκος Ταβουλάρης επανέφερε την πρόταση που είχε υποβάλει πριν από περίπου έναν χρόνο για εξυγίανση από την υπάρχουσα εταιρεία, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 106, με τη ρητή δέσμευση ότι εφόσον παρουσιαστεί αποδεκτός επενδυτής στην πορεία να λάβει και αυτός μέρος στην προσπάθεια διάσωσης.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Share this post?

seastarltd